Pulmonologie is de meest uitgebreide tak van geneeskunde waarin ziekten en pathologieën van de menselijke luchtwegen worden bestudeerd. Longartsen ontwikkelen methoden en maatregelen voor de diagnose van ziekten, preventie en behandeling van de luchtwegen.

Bij het diagnosticeren van luchtwegaandoeningen wordt de patiënt eerst extern onderzocht, onderzocht en op de borst getikt en ook zorgvuldig geluisterd. En alleen dan kunnen longartsen hun toevlucht nemen tot instrumentele onderzoeksmethoden:

  • spirografie (meting van respiratoire longvolumes);
  • pneumotachografie (registratie van de volumestroom van ingeademde en uitgeademde lucht);
  • bronchoscopie;
  • stralingsonderzoeksmethoden;
  • Echografie
  • thoracoscopie (onderzoek van de pleuraholte met een thoracoscoop);
  • radio-isotooponderzoek.

De meeste procedures zijn niet bekend bij gewone mensen zonder medische opleiding, dus je kunt vaak vragen tegenkomen als: hoe werkt bronchoscopie? Wat is het in het algemeen en wat kunt u daarna verwachten?

Algemene informatie

Allereerst moet u begrijpen wat bronchoscopie is. Kortom, bronchoscopie van de longen is een instrumenteel onderzoek van de slijmvliezen van de luchtpijp en de bronchiën met behulp van een bronchoscoop.

Deze methode werd voor het eerst gebruikt in de verre 1897. De manipulatie was pijnlijk en de patiënt raakte ernstig gewond. Vroege bronchoscopen waren verre van perfect. Het eerste robuuste, maar toch al veiliger hulpmiddel voor de patiënt werd pas in de jaren '50 van de twintigste eeuw ontwikkeld en pas in 1968 maakten artsen kennis met een flexibele bronchoscoop.

Er zijn twee groepen moderne apparaten:

  1. Fibrobronchoscoop (flexibel) - ideaal voor het diagnosticeren van de onderste delen van de luchtpijp en de bronchiën, waar een star apparaat niet kan doordringen. FBS-bronchoscopie kan zelfs in de kindergeneeskunde worden gebruikt. Dit model van een bronchoscoop is minder traumatisch en vereist geen anesthesie..
  2. Stijve bronchoscoop - wordt actief gebruikt voor medicinale doeleinden, die niet kan worden uitgevoerd met een flexibel apparaat. Vergroot bijvoorbeeld het lumen van de bronchiën, verwijder vreemde voorwerpen. Bovendien wordt er een flexibele bronchoscoop doorheen geïntroduceerd om dunnere bronchiën te bestuderen.

Elke groep heeft zijn eigen sterke punten en specifieke toepassingen..

Doel van de procedure en indicaties voor gebruik

Een bronchoscopie wordt niet alleen uitgevoerd voor diagnose, maar ook om een ​​aantal therapeutische procedures uit te voeren:

  • biopsiemonster voor histologisch onderzoek;
  • uitsnijding van kleine formaties;
  • extractie van vreemde voorwerpen uit de bronchiën;
  • zuivering van etterig en slijmachtig exsudaat;
  • bereiken van bronchusverwijdend effect;
  • wassen en toedienen van drugs.

Bronchoscopie heeft de volgende indicaties:

  • Radiografie onthulde kleine brandpunten en pathologische holtes in het longparenchym gevuld met lucht of vloeibare inhoud.
  • Kwaadaardig vermoed.
  • Er zit een vreemd voorwerp in de luchtwegen.
  • Langdurige kortademigheid, maar niet tegen een achtergrond van bronchiale astma of verminderde hartfunctie.
  • Met respiratoire tuberculose.
  • Hemoptysis.
  • Meerdere ontstekingshaarden van het longweefsel met zijn verval en de vorming van een holte gevuld met etter.
  • Trage chronische longontsteking met onbekende aard.
  • Misvormingen en aangeboren longaandoeningen.
  • Voorbereidende fase voor operatie aan de longen.

In elk geval gebruiken artsen een individuele benadering wanneer ze een dergelijke manipulatie voorschrijven.

Voorbereiding op de procedure

Voorbereiding op bronchoscopie omvat de volgende stappen:

  1. Er moet een grondig voorgesprek tussen de arts en de patiënt plaatsvinden. De patiënt moet regelmatig rapporteren over bestaande allergische reacties, chronische ziekten en medicijnen. De arts moet alle zorgwekkende vragen aan de patiënt beantwoorden in een eenvoudige en toegankelijke taal..
  2. Eet niet aan de vooravond van de procedure gedurende 8 uur, zodat de restanten van het voedsel tijdens manipulatie niet in de luchtwegen terechtkomen.
  3. Voor een goede nachtrust en het verminderen van angst aan de vooravond van de patiënt, wordt aanbevolen om voor het slapengaan slaappillen in combinatie met een kalmeringsmiddel te nemen.
  4. 'S Morgens op de dag van de procedure wordt aanbevolen om de darmen te reinigen (klysma, laxerende zetpillen) en de blaas te legen vlak voor bronchoscopie.
  5. Roken op de dag van de procedure is ten strengste verboden.
  6. Voordat de procedure wordt gestart, kan de patiënt een kalmerend middel krijgen om de angst te verminderen..

Daarnaast moeten vooraf een aantal diagnostische maatregelen worden genomen:

  • Röntgenstralen van licht;
  • ECG;
  • klinische bloedtest;
  • coagulogram;
  • bloedgasanalyse;
  • bloedureumtest.

Ze maken bronchoscopie van de longen in een speciale ruimte voor verschillende endoscopische procedures. Daar moeten strikte aseptische regels worden gevolgd. De procedure moet worden uitgevoerd door een ervaren arts die een speciale training heeft gevolgd..

Bronchoscopische manipulatie is als volgt:

  1. De patiënt wordt subcutaan of in aërosolvorm geïnjecteerd met bronchusverwijders om de bronchiën uit te zetten voor een ongehinderde doorgang van het bronchoscopische instrument.
  2. De patiënt gaat zitten of ligt op zijn rug. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het hoofd niet naar voren strekt en de borst niet buigt. Dit beschermt tijdens het inbrengen tegen mucosaal letsel..
  3. Vanaf het begin van de procedure wordt frequent en oppervlakkig ademen aanbevolen, dus het is mogelijk om de braakreflex te verminderen.
  4. Er zijn twee manieren om een ​​bronchoscoopbuis in te brengen: een neus of een mond. Het apparaat komt de luchtwegen binnen via de glottis op het moment dat de patiënt diep ademhaalt. Om in de bronchiën te duiken, maakt de specialist roterende bewegingen.
  5. De studie wordt gefaseerd. Allereerst is het mogelijk om het strottenhoofd en de glottis te bestuderen, en vervolgens de luchtpijp en de bronchiën. Dunne bronchioli en longblaasjes hebben een te kleine diameter, dus het is onrealistisch om ze te onderzoeken.
  6. Tijdens de procedure kan de arts niet alleen de luchtwegen van binnenuit onderzoeken, maar ook een biopsiemonster nemen, de inhoud van de bronchiën extraheren, een medische wasbeurt doen of andere noodzakelijke manipulatie.
  7. Anesthesie wordt nog 30 minuten gevoeld. Na de procedure moet u gedurende 2 uur afzien van eten en roken, om geen bloeding te veroorzaken.
  8. Het is beter om voor de eerste keer onder toezicht van medisch personeel te blijven om complicaties tijdig te identificeren..

Hoe lang de procedures duren, hangt af van welk doel wordt nagestreefd (diagnostisch of therapeutisch), maar in de meeste gevallen duurt het proces 15 tot 30 minuten.

Tijdens de procedure kan de patiënt knijpen en gebrek aan lucht voelen, maar hij zal geen pijn ervaren. Bronchoscopie onder anesthesie wordt gedaan in het geval van rigide modellen van een bronchoscoop. En het wordt ook aanbevolen in de kinderpraktijk en voor mensen met een onstabiele psyche. In een toestand van slaap van een medicijn voelt de patiënt helemaal niets.

Contra-indicaties en gevolgen

Ondanks het feit dat de procedure zeer informatief is en in sommige gevallen u niet zonder kunt, zijn er ernstige contra-indicaties voor bronchoscopie:

  • Significante vermindering of volledige sluiting van het lumen van het strottenhoofd en de luchtpijp. Bij deze patiënten is de introductie van een bronchoscoop moeilijk en kunnen ademhalingsproblemen optreden..
  • Kortademigheid en blauwheid van de huid kunnen duiden op een scherpe vernauwing van de bronchiën, daarom neemt het risico op beschadiging ervan toe.
  • Astmatische status waarbij de bronchiolen opzwellen. Als u de procedure op dit moment uitvoert, kunt u de reeds ernstige toestand van de patiënt alleen maar verergeren.
  • Zakelijk uitsteeksel van de aorta. Tijdens bronchoscopie ervaren patiënten ernstige stress en dit kan op zijn beurt leiden tot een ruptuur van de aorta en ernstige bloedingen.
  • Onlangs een hartaanval of beroerte gehad. Manipulaties met een bronchoscoop veroorzaken stress en dus vasospasme. Bovendien is er wat lucht in het proces. Dit alles kan een herhaald geval van een ernstige ziekte veroorzaken die gepaard gaat met stoornissen in de bloedsomloop..
  • Bloedstollingsproblemen. In dit geval kan zelfs kleine beschadiging van het slijmvlies van de luchtwegen levensbedreigende bloedingen veroorzaken..
  • Geestelijke ziekte en conditie na een traumatisch hersenletsel. Een bronchoscopieprocedure kan krampen veroorzaken door stress en zuurstofgebrek.

Als de procedure is uitgevoerd door een ervaren specialist, worden de gevolgen van bronchoscopie geminimaliseerd, maar ze treden op:

  • mechanische obstructie van de luchtwegen;
  • perforatie van de wand van de bronchiën;
  • bronchospasme;
  • laryngospasme;
  • ophoping van lucht in de pleuraholte;
  • bloeden;
  • temperatuur (koorts);
  • penetratie van bacteriën in het bloed.

Als de patiënt na bronchoscopie pijn op de borst, ongewoon piepende ademhaling, koorts, koude rillingen, misselijkheid, braken of langdurige bloedspuwing ervaart, moet hij onmiddellijk hulp zoeken bij een medische instelling.

Patiëntrecensies

Degenen die net de procedure gaan ondergaan, zijn natuurlijk geïnteresseerd in de beoordelingen van het verleden.

Natuurlijk moeten patiënten die door een longarts zijn geobserveerd, zeker begrijpen - longbronchoscopie, wat is het? Dit zal hem helpen om adequaat te reageren op de voorschriften van de arts, mentaal afgestemd te zijn op de procedure en te weten wat er later moet worden voorbereid. Hoe vreselijk deze manipulatie ook mag lijken, het is belangrijk om te onthouden dat het uiterst noodzakelijk is voor het stellen van een nauwkeurige diagnose of het uitvoeren van belangrijke therapeutische maatregelen.

Bronchoscopie

Geregistreerd: 15-06-2013 Berichten: 1 Bedankt: 0 keer Bedankt: 0 keer ->

Is een computerdiagnose voldoende om longkanker of een verplichte bronchoscopie op te sporen??

Aanmelddatum: april 2007 Berichten: 8 Bedankt: 0 keer bedankt: 0 keer ->

Standaardlijst van examens:
1. Medisch onderzoek
2. ECG-standaard
3. De studie van de functie van externe ademhaling (spirometrie)
4. Röntgenfoto van de longen in twee projecties
5. Computertomografie van de borst op 4-5 dagen na het uitvoeren van een algemeen klinisch onderzoek.
6. Bronchologisch onderzoek.
7. Verkrijgen van materiaal voor morfologische bevestiging van de diagnose tijdens bronchologisch onderzoek (directe biopsie, penseelbiopsie, transbronchiale punctie en pincetbiopsie, aspiratiebiopsie, enz.)
8. Morfologisch onderzoek (biopsiemonsters, aspiraten, exsudaten, uitstrijkjes).
9. Echografisch onderzoek van de buikholte en retroperitoneale ruimte (poliklinisch)
10. Echografisch onderzoek van supraclaviculaire lymfeklieren (poliklinisch)

Aanmelddatum: december 2015 Berichten: 3 Bedankt: 0 keer bedankt: 0 keer ->

Hallo! Bij het uitvoeren van fluorografie (op de woonplaats) op de rechterlong, vonden ze volumetrisch dimmen en licht dimmen op de linkerlong. Alle tests lieten een negatief resultaat zien voor de aanwezigheid van kankercellen. Het enige is verhoogde ESR-41 en laag hemoglobine 114. Op dat moment was ik ziek met acute bronchitis. Maar! Geen van de artsen besteedt hier veel aandacht aan. Beschrijving CT spreekt van centrale kanker. De eerste bronchoscopie leverde geen resultaten op, omdat ze het materiaal voor biopsie niet konden nemen vanwege de grote opeenhoping van slijm in de bronchiën. Flushing reageerde negatief op de aanwezigheid van atypische cellen. De sputumtest is ook negatief, de test op tuberculose is negatief. Ik ging dringend naar het oncologiecentrum van Tyumen. Daar werd ik meteen aangeboden om me voor te bereiden op de operatie. Pas na een lange beproeving, een tweede CT-scan en een bezoek aan het hoofd van de thoracale afdeling kreeg ik een tweede bronchoscopie. Nu wacht ik op het resultaat! Maar zoals ik het begrijp, is het geen feit dat het genomen materiaal informatief zal zijn. Afgaande op de beschrijving van de tweede CT-scan heb ik het laatste stadium van kanker. Maar! Ik heb geen verhoogde lichaamstemperatuur, lymfeklieren zijn normaal, huidskleur is niet veranderd, vingers zijn als vingers, er is niets veranderd, de eetlust is geweldig, ik val niet af en ik ben voor het eerst in mijn leven blij, ik ben opgewekt. Vraag 1: kan de diagnose onjuist zijn? 2. Genomen materiaal voor biopsie (ingrijpen in het lichaam) uitzaaiingen uitlokken als er echt een kwaadaardige tumor is? 3. Hoe lang duurt het voordat bronchoscopieën en biobiopsieën een informatief antwoord geven? 4. Wat kan kanker behalve black-out in een longfoto veroorzaken? Ik zou zeer dankbaar zijn voor een snel antwoord. Met vriendelijke groet, Natalya Ivanovna.

Aanmelddatum: december 2015 Berichten: 3 Bedankt: 0 keer bedankt: 0 keer ->

Bronchoscopie Voor wie?

Ik heb ongeveer een maand geleden videobronchoscopie gehad. Deze procedure is pijnloos, maar erg onaangenaam. Ik kan niet vergelijken met gastroscopie, omdat het nooit is gebeurd.

Bronchoscopie vindt plaats in zittende positie (recht op de meest obkusennoy stoel). Ze leggen een servet achter de kraag, net als bij een etentje, geven er nog een in je handen om je mond tijdens de procedure zelf te bedekken. IJs wordt in de neusgaten en keel gespoten. Hij brandt behoorlijk hard. Daarom stroomden de tranen onmiddellijk uit mijn ogen en stopten ze niet lang alleen. Ze vragen welk neusgat nu beter ademt en de sonde begint erin te schuiven. Door de neusgang gaat het bijna onmerkbaar over. Met de luchtwegen is het moeilijker. De dokter vraagt ​​om het geluid van 'en-en-en-en-en'. Ik heb het waarschijnlijk pas de vierde keer gedaan. Het is wanneer u het "eet" dat de sonde verraderlijk in de keel wordt geduwd! Het klinkt een gorgelend geluid, alsof je een keel zoekt. Hier begint het meest verschrikkelijke. Vanwege de sonde en lodocaine is het onmogelijk om te slikken, dus stroomt speeksel rechtstreeks uit de mond (dankzij de artsen voor het servet). Zeggen of schreeuwen werkt ook niet, omdat de sonde tegen de stembanden drukt. Ademen is niet moeilijk, je kunt zelfs met je neus, zelfs met je mond. Er is braken, maar aangezien de procedure ter plaatse volledig leeg is, zult u de arts alleen behagen met een luide onfatsoenlijke boer))) Trouwens, de verpleegster staat de hele tijd in de buurt en verzekert u dat het snel allemaal voorbij zal zijn. In de borst is er absoluut geen gevoel.

Daarbij zal de arts kijken naar de luchtwegen, bronchiën, alles wat daar van binnenuit komt (het wordt allemaal op het scherm weergegeven, maar ik heb het niet gezien, omdat hij aan de zijkant en boven me was, en ik was bang om mijn hoofd te bewegen). Vervolgens worden door de sonde gewassen, ze injecteren iets, nemen een biopsie en halen het er uiteindelijk uit. In totaal duurt bronchoscopie 10-12 minuten. Daarna sloten ze mijn neus met een wattenstaafje, omdat de sonde eraan krabde en bloedde. Ze zeiden dat ze moesten wachten op de conclusie in de gang. Op de gang snikte ik vijf minuten in snikken voor de ogen van andere wachtende patiënten, ik kon niet kalmeren. De verpleegster kwam naar voren, streelde mijn schouder en zei dat het beter is om niet te huilen, omdat tranen zwelling veroorzaken.

De conclusie was binnen tien minuten, de resultaten van swabs en biopsieën zijn binnen 5 werkdagen klaar.

Gevolgen van de procedure: op dag X tot 's avonds, een vreselijke stem, een walgelijke gedemoraliseerde stemming. Het voelt alsof ze me hebben misbruikt, hoewel ik met mijn verstand begrijp dat dit allemaal nodig en ten goede is. De week wilde nog steeds huilen toen ik het me herinnerde. Mijn keel deed pijn, ik wilde echt hoesten, er ging de hele dag veel sputum voorbij en een bebloede snot stroomde ongeveer een uur uit mijn neus. Daarom raad ik af om na bronchoscopie te gaan werken (dat moest wel). Sla zuigtabletten op voor de keel, want het wordt ziekelijk ziek. En valeriaan, als je bang bent voor stress.

En nog een detail: ze geven vrijwillig toestemming om voor bronchoscopie te tekenen, waarschuwen dat u tijdens de procedure perforatie van inwendige organen, inwendige bloedingen, enz. Kunt ervaren, en dat u de artsen toestemming geeft om al het mogelijke te doen om uw leven te redden. En bevestig dat u niet allergisch bent voor lodocaine. U moet niet bang zijn voor deze waarschuwing, aangezien dit eens in de miljoen gebeurt en de beste en meest nauwkeurige, verantwoordelijke artsen deze procedure krijgen.

Nu ben ik al kalm over bronchoscopie, vervelende herinneringen worden gewist. Dit is een zeer belangrijke diagnostische procedure, bovendien worden de bronchiën tijdens het reinigen gereinigd, dus als je hoest, zal het een tijdje verbeteren. Als je erg bang bent, denk dan aan degenen die een colonoscopie moeten ondergaan - dit is hetzelfde, alleen de sonde wordt in de kont ingebracht en het duurt 30-50 minuten. Het kalmeerde me een beetje)))) Als er een behoefte is, ga ik weer naar de bronchoscopie.

Bronchoscopie beoordelingen

nee, wanneer de buis wordt ingebracht, begint tachycardie - het is psychologisch omdat er iets in je keel zit (luchtpijp)
maar de dokter zegt (bevelen)) om rustig te ademen en alles gaat voorbij
er is in geen enkel stadium pijn
van het meest onaangename: toen ze het door de neus deden - ze moesten gorgelen met anesthesie - en het was vreselijk smerig, en als je dan de buis passeert, lijkt het alsof er iets in de neus is doorboord, omdat de neusgaten niet erg groot zijn.

maar bovenal wind je jezelf niet op
toen ik de tweede keer voor de operatie deed, had ik net deze bronchoscopie

Recensies over bronchoscopie

Recensies van plaatsen waar ze bronchoscopie doen

Mijn negatieve beoordeling over de dokter Chernykh N.A. en alleen over haar.

Bij de behandeling aan het Onderzoeksinstituut voor Tuberculose kwam ik veel professionele artsen tegen. En allemaal bedankt. MAAR over één dokter (Chernykh N.A.) waren er onaangename herinneringen. Nadat ze in handen van deze specialist was gevallen, maakte ze aanvankelijk een grote fout. Mijn diagnose: mycobacteriose van de longen (bevestigd door talrijke tests en bronchoscopie) paste niet bij zwart. Zij, op basis van haar aannames en alleen (zonder reden !!... - show)

in de vorm van een 'klinische casus' zonder de persoonlijke gegevens van de patiënt bekend te maken.

Patiënt H. wendde zich tot een Europese kliniek met een diagnose van primaire meervoudige kanker:
1. Kanker (plaveisel) van het strottenhoofd T2N0M0.
2. Kanker (urotheelcarcinoom 1 eetl.) Van de blaas T1NxMo.
Conditie na cystoscopie, transurethrale resectie van de blaaswand vanaf 06/05/2014.
Gelijktijdige diagnose: Hypertensie II Art., 2 Art., Het risico op CCO2. IHD I FC: atherosclerotische cardiosclerose. ZhKB. Chronische calculus cholecystitis. Niercysten. Cataract. Secundair glaucoom.
Bij opname maakte de patiënt actieve klachten van heesheid en ernstige ademhalingsmoeilijkheden..
Chirurgische behandeling werd aangeboden op de woonplaats; de patiënt weigerde chirurgische behandeling. Twee kuren bestralingstherapie werden uitgevoerd van 21/01/2013 tot 29/03/13
In februari 2014 werd de voortgang van het proces onthuld: aanhoudende tumorgroei.

Ondanks de actieve klachten van de patiënt, werd de patiënt na het weigeren van een operatie uit het ziekenhuis ontslagen zonder enige opties om de ademhalingsfunctie in dit stadium te behouden.

Tegen de achtergrond van ziekteprogressie wendde de patiënt zich tot de Europese kliniek.
Op basis van de kliniek werden laryngoscopie en bronchoscopie uitgevoerd om de lokale prevalentie van het tumorproces te beoordelen: endoscopisch beeld van blastomateuze laesies van de stemplooien met verspreiding naar de luchtpijp; matige tracheobronchitis. Sanering door aspiratie van inhoud.
Volgens bronchoscopie verspreidt de tumor zich naar het bovenste derde deel van de luchtpijp en voert tot 70% van het lumen van de glottis uit.
Gezien deze prevalentie wordt, gezien het extreem hoge risico op stenose, chirurgische behandeling aanbevolen voor alle bestaande internationale en Russische normen voor de behandeling van larynxcarcinoom http://www.nccn.org/professionals/physician_gls/pdf/head-and-neck.pdf.

Na een grondige uitleg van de risico's en gevolgen van het afwijken van de bovenstaande norm, weigerde de patiënt categorisch chirurgische behandeling in de mate van laryngotomie.

Rekening houdend met het risico op het ontwikkelen van larynxstenose met een bedreiging voor het leven van de patiënt, werd in de Europese kliniek een alternatieve therapiemethode voorgesteld: cytoreductieve argonplasma-coagulatie gevolgd door fotodynamische therapie.
In de studie http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20559254 werd in 82% van deze gevallen tegen de achtergrond van een dergelijke behandeling remissie bereikt en de ademhalingsfunctie hersteld. Dit type interventie werd om gezondheidsredenen aan de patiënt voorgeschreven.

Voordat de behandeling werd gestart, werd de patiënt uitgebreid onderzocht in overeenstemming met de Europese ESMO-standaard https://annonc.oxfordjournals.org/content/21/suppl_5/v184.full.pdf+htm
(colonoscopie, inclusief rekening houdend met de primaire meervoudige aard van oncologische ziekten bij deze patiënt, en om het risico op bloedingen bij deze groep patiënten te beoordelen http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2773342/).

In de eerste fase, om het volume van de tumormassa vóór de fotodynamische therapie te verminderen, werd een vernietiging van de tumor met argonplasma uitgevoerd, waarna de FTD-sessie werd uitgevoerd in de modus: golflengte 662 Nm, totaal vermogen - 335 J, laservermogen - 560. Blootstelling 7 minuten.
Na de behandelingssessie was het nodig om een ​​endoscopisch onderzoek opnieuw uit te voeren om de effectiviteit te beoordelen: endoscopisch beeld van de larynx-farynxtumor, toestand na een kuur met cytoreductieve FTD en tumor-AIC; er zijn geen gegevens voor progressie; endoscopisch beeld van positieve dynamiek. Gezien de gegevens voor de afwezigheid van verdere tumorgroei en volgens de gegevens van onderzoeken naar de afwezigheid van metastasen op afstand, wordt de patiënt een chirurgische behandeling getoond in de mate van laryngectomie. Subjectief merkte de patiënt een significante verbetering van de ademhalingsfunctie en het algehele welzijn op, maar weigerde opnieuw het voorgestelde volume van chirurgische behandeling. De 2e PDT-kuur van de larynx-tumor werd uitgevoerd. Ontslagen huis in bevredigende staat zonder manifestaties van ademhalingsfalen. Het werd waargenomen op de woonplaats. Binnen een paar maanden - zonder achteruitgang.

In juni 2015 merkte hij opnieuw verslechtering op, waardoor de ademhalingsmoeilijkheden toenamen..
In verband met de groeiende stenose van het strottenhoofd zocht hij medische hulp.
19-07-15 Ziekenhuis opgenomen voor dringende tracheotomie. Vanwege de ernst van de aandoening als gevolg van ademhalingsfalen, werd hij opgenomen op de intensive care. Na de interventie werd een verbetering opgemerkt.
In verband met de prevalentie van het tumorproces wordt de patiënt chirurgisch behandeld in de mate van laryngectomie. Echter, rekening houdend met de ontstekingsverschijnselen na de dringende tracheotomie, ging chirurgische behandeling in dit volume gepaard met een hoog risico op etterende septische complicaties. Voor palliatieve doeleinden werd argonplasma vernietiging van de stenoseletsel uitgevoerd.

Na de behandeling merkte de patiënt op dat de ademhaling via de tracheostomie, verbetering, in bevredigende toestand werd afgevoerd.

Afzonderlijk moet worden opgemerkt dat tijdens de ziekenhuisopname met deze patiënt een bilaterale overeenkomst is gesloten, volgens welke therapeutische tactieken alleen met de patiënt zelf kunnen worden overeengekomen en niet met zijn familieleden (er zijn andere vormen wanneer de patiënt een familielid aangeeft die ook beslissingen moet nemen over de behandeling).

De patiënt weigerde categorisch radicale chirurgie. Alle weigeringen zijn gedocumenteerd. De dokters van de kliniek konden de patiënt dus alleen palliatieve, symptomatische zorg verlenen om het respiratoir falen te stoppen, dat met succes was geïmplementeerd.

Wij zijn van mening dat de patiënt voldoende medische zorg heeft gekregen, aangepast aan zijn eigen ziekte en toestand, waardoor hij ondanks de progressie van een ernstige ziekte zijn toestand en kwaliteit van leven kon verbeteren. Wij zijn van mening dat de ontevredenheid van de auteur van de post verband houdt met de noodzaak om voor behandeling te betalen. Helaas zouden we ook heel blij zijn als in ons land de staat, verzekeringsmaatschappijen of werkgevers zouden betalen voor de behandeling van dergelijke patiënten, zoals het geval is in ontwikkelde landen. Helaas valt een landelijke zorgorganisatie buiten onze competentie en autoriteit..

Bronchoscopie beoordelingen

Ze hebben me onlangs... De zogenaamde bronchoscopie in een droom: P Het was in één diagnostisch centrum. Artsen vertelden me onmiddellijk dat dit in een droom niet betekent onder algemene anesthesie. Dat wil zeggen, er worden lichtere medicijnen gebruikt en de aandoening zal lijken op een normale nachtrust.

En in de endoscopiekamer zetten ze me in een stoel die eruitziet als een tandartsstoel. Hang een plastic schort om de nek. Vang een klein ding op uw vinger, meet de druk en hartslag)) Dan - een tourniquet aan de linkerkant en een injectie in de ulnaire ader. Zodra het medicijn werd toegediend, voelde ik me duizelig%) Ik ontspande heel sterk en wilde slapen. Ik wilde de dokters iets vragen. Maar zo'n krachtige storing viel omdat het gewoon onrealistisch was om de slaap te bestrijden :)) Wat er daarna gebeurde, kan ik me niet herinneren)) Maar ik droomde zelfs iets :)

Ik herinnerde me de procedure zelf niet. Ik hoorde niets en voelde zelfs niet. Toen ik wakker werd, was ik een beetje duizelig. Ja, en keel en neus doen pijn. Maar na een paar minuten was ik als een komkommer en stapte ik zelfs uit mijn stoel)))) Ze gaven me een dvd met de opname van de procedure... Het bleek dat ze mijn bronchiën onderzochten en wasten, en zelfs een stukje weefsel namen voor een biopsie. Ik denk niet dat je het vol bewustzijn kunt verdragen: / Ik werd ook gefilmd op video, ik had zo'n servet onder mijn neus dat eruitzag als een handdoek. Een bronchoscoop werd via de neus ingebracht, dus hij was ziek)))

Bronchoscopie beoordelingen

Kind 1 jaar 5 maanden. Hij hoestte periodiek vochtig nadat hij ergens eind januari wakker was geworden. Half februari werd de hoest droger. Bij het luisteren waren de longen schoon. slechts licht rode bogen op de keel. rond dezelfde tijd was het koud, 2 dagen was de temperatuur 39. Ze zetten laryngitis op. De longen waren schoon. Afgelopen zondag (27 februari) verslikte zich in een stuk amandelen (ja, mijn toezicht!) Dus schudden ze het ondersteboven. Daarna verscheen piepende ademhaling, maar over het algemeen voelde ik me goed). Nou, ik denk natuurlijk - alles is daar gescheurd. Maar de hoest ging door en na een bijzonder hoestnacht besloten ze de dokter te bellen om naar de longen te luisteren. Eerst vond ze niets anders dan een roodachtige keel. Ik zei dat ik stikte. misschien, zeg ik, zou er een vreemd lichaam moeten zijn? Nee, zegt hij, dan hoest hij constant. Vervolgens overlegde ze met iemand, belde. Zegt een ambulance, ga naar het ziekenhuis - laat ze een röntgenfoto maken. We zijn gegaan. Ze hebben een radioscopie gedaan. De verklaring luidt als volgt:
"focale schaduwen zijn niet gedefinieerd in de longen
longweefsel gelijkmatig pneumatisch gemaakt
met fluoroscopie wordt een verschuiving van het mediastinum naar rechts op de inspiratie opgemerkt
Overtreding van bronchiale obstructie aan de rechterkant "

Ze boden een ziekenhuisopname van 5 dagen + 2 bronchoscopie onder algemene anesthesie + antibiotica.

We hebben tot nu toe alles geweigerd. We denken dat het opeens gewoon slijm is dat de doorgankelijkheid schendt - en dan onmiddellijk bronchoscopie, enz..
Er is geen temperatuur, het kind is opgewekt, de hoest is verdwenen na een toename van het aantal inhalaties.

Op de vraag of het vreemde lichaam er precies is, zeggen ze dat alleen bronchoscopie nauwkeurig kan weergeven.

Heeft iemand bronchoscopie gedaan??
Misschien zal iemand iets adviseren?

Bronchoscopie

Middeleeuwse marteling in de 21e eeuw

Aan de vooravond van hoge koorts onder de 40, braken, zwakte. Ik heb een ambulance gebeld. We kwamen aan en merkten een darminfectie op. Ze zeiden dat ze de plaatselijke dokter moesten bellen. En ze vertrokken en letten niet eens op het feit dat mijn zus onlangs longontsteking had gehad - ze zeiden dat dit geen tekenen van longontsteking waren en luisterden niet eens naar ademhaling.

De volgende ochtend belde ze een huisarts, die meteen naar me luisterde en zei dat ik longontsteking had. Ze stuurde me een run voor röntgenfoto's en tests. Alles werd bevestigd en dank God op tijd. Ze hebben me een antibioticakuur voorgeschreven (Flemoxin solutab en clarithromycine). Na behandeling waren er verbeteringen, maar minor en de therapeut stuurden me naar het ziekenhuis. Daar werd ik onmiddellijk gestuurd voor bronchoscopie, ze zeiden dat ze het via de mond zouden doen.

'S Ochtends kun je niets eten of drinken om de kokhalzend reflex te voorkomen. En de verpleegster heeft een injectie gegeven tegen braken. Op de afgesproken tijd ging ik naar kantoor met de afkorting FBS. Op kantoor begon de verpleegster me te verdoven. Eerst goot ze lidocaïne in haar mond en daarna begon ze het medicijn met een enorme spuit in de bronchiën te injecteren om ze te bevriezen - het werd in haar mond gegoten terwijl ze inademde. Verschrikking…. Ze deed deze manipulaties 6-7 keer, terwijl ik een propreflex had. Toen ik voelde dat alles binnenin gevoelloos was zoals de mond zelf, legden ze me op een bank. Er werd een plastic prop in de mond gestoken en er werd langzaam een ​​bronchoscoop doorheen geleid, met aan het einde een gloeilamp met een camera. Door dezelfde bronchoscoop zoog de dokter het sputum op en schonk een speciaal medicijn in. Tijdens de procedure wilde ik echt hoesten, en het gevoel dat een soort slang angstaanjagend was in je keel. Daarna leek het mij dat de bevalling vergeleken met deze tijd spuug. De hele procedure duurde ongeveer vijf minuten, maar voor mij was het een eeuwigheid. Het leek me in een oogwenk dat ik stikte, maar in de longen werd lucht toegevoerd via een bronchoscoop.

Aan het einde van de slang trok de dokter zich snel terug en zei dat ik kon gaan. En na een uur was de anesthesie verdwenen en voelde ik me een man. Er was geen pijn in de keel, maar er was heesheid. De dokter zei dat dit normaal is. Dus beslis zelf of je het doet of niet, maar ik zal het aanbevelen, omdat de voordelen van deze procedure erg groot zijn...

Onaangename procedure met gezondheidsvoordelen

Ik moest in het ziekenhuis, waar ik werd behandeld voor vergevorderde longontsteking, kennis maken met dit vreselijke ding dat 'bronchoscopie' wordt genoemd. Bijna elke patiënt van onze afdeling longonderzoek heeft deze procedure een of twee keer bezocht. Voordat ze met de procedure begon, kwam een ​​verpleegster naar een persoon die in de gang van haar beurt wachtte en injecteerde lidocaïne in haar neus en keel. Ik zal je niet vertellen over de neus, maar het gevoel van een bevroren keel, wanneer je zelfs geen speeksel kunt inslikken, zal waarschijnlijk voor niemand aangenaam zijn. Trouwens, vóór de procedure, volledig niet wetend hoe het zal gebeuren, maar een persoon zijn die bepaalde moeilijkheden heeft voor de behandeling (overgevoeligheid, een neiging tot allergieën (die zelfs kan werken voor een banale lidocaïne, maar het voordeel hiervan is niet gebeurd), enz. ), stelde een vraag (serieus of gekscherend) - nou, jij als je me redt? Kreeg een antwoord - ik ben niet de Here God, ik weet het niet. Op dat moment stoorde het me op de een of andere manier.... Trouwens, toen ik een van de dokters vroeg naar de sensaties die ik voelde, legden ze me zo uit: je zult het gevoel hebben dat je verdrinkt. Maar ik weet niet hoe ik moet zwemmen, ik weet niet hoe het voelt om te verdrinken. Hoewel ik het na bronchoscopie waarschijnlijk al weet. Ik kom terug op het verloop van de procedure. Ik ging naar kantoor, ze zetten me op een speciale stoel, ze begonnen het snoer (sonde of hoe het te noemen) in één neusgat te steken - het werkte niet... Had een ander. Het gevoel is - enerzijds een kokhalzend reflex anderzijds - als verstikkend. Op een bepaald moment in de doorgang van de sonde injecteerden ze me met een soort vloeibaar medicijn - dit was het meest onaangename moment, omdat ik echt begon te stikken. Daarna wordt alles geleidelijk verwijderd en kun je eindelijk op adem komen. Toegegeven, een volwassen oompatiënt nadat een dergelijke procedure was gereanimeerd - er ontstond een ademhalingskramp en kon niet op adem komen. Over het algemeen geven de meeste patiënten het rustig door - ja, het is erg onaangenaam, maar het is nodig voor de diagnose van aandoeningen van de luchtwegen (om deze reden heb ik toch gezegd dat ik deze procedure aanbeveel - maar alleen als het nodig is). Na bronchoscopie had ik regelmatig kleine hoeveelheden bloed uit mijn neus (blijkbaar hebben ze het slijmvlies met mijn snoer beschadigd) en werd mijn ademhaling met tussenpozen een uur lang onderbroken door krampachtige snikken (dit gebeurt als je huilt of nerveus wordt). Ze hielp iemand in de zin dat het gemakkelijker werd om te ademen en te spugen, maar ik voelde het therapeutische effect niet, ze stelden me alleen de diagnose chronische tracheitis en bronchitis en sloten de kans op oncologie uit.

Over het algemeen, beste lezers van de recensie, als je een bronchoscopie (FBS) moet krijgen, wees dan niet bang, het duurt maar een paar minuten, het is onaangenaam, maar je kunt het verdragen, omdat je het voor je eigen gezondheid doet en je het nergens kunt kopen. wees gezond!

Recensies over bronchoscopie

De geavanceerde interventionele pulmonologische technologie die wordt gebruikt om luchtwegaandoeningen te onderzoeken en / of te behandelen, wordt bronchoscopie genoemd. Hiermee kunt u de binnenkant van de luchtpijp, bronchiën en longen verkennen met een bronchoscoop - een dun buisinstrument met een lichte lens.

  1. Een stijve buis-bronchoscoop wordt alleen onder algemene anesthesie ingebracht: het wordt vaak gebruikt om vreemde voorwerpen te verwijderen of overvloedige bloedspuwing met meer dan 600 ml bloed binnen 24 uur te stoppen. De grote afstand van het apparaat biedt de mogelijkheid om de toestand van de patiënt te bewaken en therapeutische maatregelen te nemen, zoals elektrocoagulatie.
  2. Fibrobronchoscopie: de flexibele glasvezelbuis van de apparatuur bevat een speciaal systeem met kabels waarmee de specialist het instrument in het orgel kan verplaatsen. Het vereist geen volledige anesthesie, uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Tegenwoordig is het de gangbare methode voor de diagnose van kwaadaardige aandoeningen van de luchtwegen.

Recensies en meningen van oncologen

Onder de beoordelingen zijn er positievere over fibrobronchoscopie. Oncologen richten zich met name op:

  • bijna honderd procent effectiviteit;
  • het belang van de studie voor de juiste diagnose;
  • de noodzaak om de oorzaak vast te stellen van symptomen zoals aanhoudende hoest, heesheid, bloedspuwing, kortademigheid, luidruchtige ademhaling;
  • de behoeften van een uitgebreid onderzoek, wanneer een röntgenfoto van de borst het primaire probleem niet kan identificeren. In dit geval komt alleen een nauwkeurige inspectie te hulp. Mensen die fluorografie of computertomografie zochten, onthulden bijvoorbeeld een plek van onverklaarbare oorsprong of massa, evenals andere abnormale veranderingen, voor bronchoscopie. Een enkele inname van vochtig en verdacht weefsel helpt de arts bij het bepalen van de exacte diagnose;
  • met behulp van kleine buisjes (stents) is het mogelijk om de luchtwegen open te houden en een biopsie uit te voeren.

Wat patiënten zeggen?

De meningen van mensen over de procedure zijn heel verschillend. Sommigen praten over de noodzaak en het belang van de studie en geven ook de pijnloosheid en de goede tolerantie van de procedure aan. Anderen laten niet erg positieve beoordelingen achter. Patiënten rapporteren aanhoudende braakreflex ondanks lokale anesthesie.

Positieve meningen bij de diagnose van kwaadaardige tumoren informatie weergeven over:

  • de kwaliteit van innovatieve technologieën in bronchoscopie (gelijktijdige computertomografie, echografie en andere beeldvormingsstudies);
  • het vermogen om zelfs verre tumoren te detecteren door op te schuiven in kleine vertakkingen van de longen;
  • therapeutische verwijdering van vreemde lichamen en tumoren bij gelijktijdig gebruik van straling (brachytherapie);
  • eliminatie van longobstructie.

Negatieve waarschuwingen over de methode:

  • grondeloze angst voor de procedure zelf;
  • de aanwezigheid van spotting na het nemen van monsters van pathologische weefsels;
  • langdurig gevoel van ongemak in de luchtwegen;
  • slechte gezondheid, zelfs na lokale anesthesie (daarom is het raadzaam om een ​​gids te hebben).

Bronchoscopie onder anesthesie: beoordelingen

Een negatieve indruk wordt voornamelijk veroorzaakt door een stijve buis-bronchoscopie. Ze houden echter niet zozeer verband met de procedure zelf, maar met de gevolgen en moeilijkheden van het overwinnen van anesthesie. Hoewel voor sommige patiënten de aanwezigheid van algehele anesthesie een meer acceptabele optie is. Het elimineert het gevoel van ongemak bij het plaatsen van de buis erin.

Meestal is de procedure pijnloos. Na anesthesie is er alleen een gevoel van ontspanning en een verlangen om te slapen, dus artsen raden u aan om voor deze dag geen verantwoordelijke zaken te plannen.

Bronchoscopie voor kinderen: wat ouders zeggen?

Bronchoscopie bij kinderen wordt alleen gedaan onder algemene anesthesie zonder de aanwezigheid van ouders. Na de procedure observeert de anesthesioloog maximaal twee uur lang de toestand van het kind.

Volgens ouders is de methode effectief voor:

  • extractie van vreemde lichamen;
  • dik slijm verdunnen en uitputten met aandoeningen van de luchtwegen;
  • schendingen van de doorgankelijkheid van elke etiologie;
  • vermoedelijke kankergroei.

Onder de gevaren die samenhangen met het onderzoek van kinderen zijn:

  • risico's veroorzaakt door algehele anesthesie;
  • de kans op schade aan de wanden van de keel en het strottenhoofd;
  • posttraumatische pijnlijke toestand van organen, soms zwelling;
  • de eerste twee uur is er hoest.

Mogelijke gevolgen

De diagnostische test in 99% van de gevallen elimineert de mogelijkheid van ernstige gevolgen. Complicaties treden pas op bij 1/3.

Gezien de beoordelingen van patiënten kunnen we het volgende onderscheiden:

  • het verhogen van de lichaamstemperatuur, zelfs tot 40 ° C, is een veel voorkomende complicatie. Geeft soms infectie aan. Daarom moet u bij het detecteren van koorts onmiddellijk een longarts raadplegen;
  • bloeding, wat meestal te wijten is aan een biopsie. Ook de oorzaak is ontsteking en schade aan het broncho-pulmonaire systeem;
  • mensen met hartaandoeningen zijn vatbaar voor myocardinfarct en ischemie als gevolg van onvoldoende bloedtoevoer naar de kransslagaders. Bronchoscopie wordt gedurende 6 weken na hartaanvallen niet aanbevolen;
  • daling van het zuurstofniveau tijdens de procedure. Extra zuurstof kan dit probleem snel oplossen;
  • een van de ergste complicaties is luchtlekkage uit de longen (pneumothorax), wat leidt tot longinslag. De reden kan een lekke band van het orgaan zijn door het apparaat, weefselverzameling, significante ontsteking.

Infectie tijdens de procedure

Helaas is infectie met een infectie tijdens een bronchoscopisch onderzoek een van de belangrijkste risico's van de procedure. Omstandigheden die onmiddellijk deskundig advies vereisen:

  • langdurige koorts;
  • roodheid en zwelling;
  • ontsnappend bloed en ander vocht;
  • bloed hoesten en pijn op de borst;
  • ademhalingsmoeilijkheden en ernstige heesheid.

Aanbevelingen voor het regelen van verzending zijn onder meer:

  • installatie van krachtige luchtfilters;
  • het gebruik van wegwerpmondstukken voor een bronchoscoop;
  • handmatige desinfectie van apparatuur voor gebruik;
  • profylactische antibiotica.

Bronchoscopie van kanker is een noodzakelijk diagnostisch onderzoek, maar de patiënt moet vóór de procedure op de hoogte worden gebracht van alle risico's en mogelijke complicaties.

Longbronchoscopie - positieve en negatieve beoordelingen van patiënten

De meeste beoordelingen van bronchoscopie van de longen suggereren dat een dergelijke studie vaak de enige mogelijkheid is voor een nauwkeurige diagnose en gerichte behandeling.

Positieve recensies

Als we alles wat op de pagina's van internet is gezegd, samenvatten, kunnen we de belangrijkste positieve aspecten van het uitvoeren van bronchoscopisch onderzoek benadrukken:

  • de mogelijkheid om de bronchiën van zelfs het kleinste kaliber van binnenuit te onderzoeken en te behandelen, waardoor het geneesmiddel rechtstreeks op de plaats van ontsteking terechtkomt;
  • snelheid van interventie, hoge informatieve inhoud van de procedure;
  • pijnloosheid van de interventie zelf, volledige afwezigheid van pijn, zelfs met lokale anesthesie;
  • korte duur van de procedure - de gehele interventie valt binnen het interval van 2 tot 10 minuten, afhankelijk van het type anesthesie;
  • 99% diagnostische nauwkeurigheid, wat vooral belangrijk is voor longkanker;
  • de mogelijkheid van volledige reiniging van de bronchiën van pus, slijm.

Patiëntrecensies wijzen bijna unaniem op de hoge professionaliteit van de artsen die bronchoscopie hebben uitgevoerd, met dankbaarheid wordt de kans opgemerkt:

  • een nauwkeurige diagnose krijgen na 4 maanden behandeling met antibiotica;
  • obstructie van de bronchiën met slijm elimineren, wat niet mogelijk was in de maanden van behandeling;
  • pomp pus uit de longen met gecompliceerde longontsteking;
  • om de oorzaak van aanhoudende bronchitis bij het kind te vinden en onmiddellijk te elimineren - zo'n reden is vaak een stuk voedsel dat vastzit in de bronchiën en dat niet op de röntgenfoto kon worden herkend.

Patiënten kregen positieve feedback van bronchoscopie onder algehele anesthesie door sedatie, die de procedure onder algemene anesthesie verving..

De sedatiemethode of 'drugsslaap' introduceert de patiënt in een half dutje, heeft geen invloed op de algemene ademhalingsreflexen. Bijna alle volwassenen die het onderzoeksrapport hebben afgerond, zijn zeer effectief..

Complicaties na deze procedure zijn uiterst zeldzaam als u ze niet classificeert met ongemak, dat direct na het beëindigen van de anesthesie wordt gevoeld..

Negatieve ervaring

Negatieve ervaring bij het uitvoeren van bronchoscopisch onderzoek wordt opgemerkt:

  • bij nerveuze patiënten;
  • met reflexhoest, onvermogen om aanvallen te beheersen;
  • met onvoldoende kwalificatie van de arts die de interventie heeft uitgevoerd en die het gestelde diagnostische of therapeutische doel niet heeft bereikt.

De nadelen van bronchoscopie, patiënten die negatief reageren op de procedure, zijn onder meer:

  • een gevoel van gebrek aan lucht om te ademen met de introductie van een bronchoscoop;
  • behoud van keelpijn en een gevoel van de aanwezigheid van een vreemd lichaam in de longen, dat 6 uur tot 2 weken aanhoudt;
  • ernstige heesheid, pijn in het gebied van de stembanden gedurende meerdere dagen.

Ernstigere complicaties zijn volgens patiënten uiterst zeldzaam. Dergelijke complicaties manifesteren zich door bloeding en ze worden voornamelijk opgemerkt bij bronchoscopie met betrekking tot de diagnose en verwijdering van kwaadaardige longtumoren.

Lees ook hoe bronchoscopie wordt gedaan en bekijk de video in het artikel Hoe longbronchoscopie wordt gedaan..

Publicaties Over Astma